kermis-zweef

Coronaproof kermis is fantastisch!

Het kermisseizoen is ten einde en wat heb ik ervan genoten! Vooraf zat iedereen in spanning of het überhaupt door zou gaan, maar langzaam maar zeker kon die onzekerheid wijken voor plezierige en nostalgische gedachten aan snelheid, suikerspinnen en legaal gokken bij de happertjes.

Toen ik nog jong was (zo’n twintig jaar geleden…) en geen kinderen had, bestond de kermis veelal uit bier, kermisborrels en gezelligheid. Een heerlijke roes van een paar dagen waar je je met al je vrienden volledig in onder kon dompelen. Alhoewel ik nooit echt genoot van die eerste slok bij het deunen… Waarom doen we dat eigenlijk?! Ach ja, na dat eerste biertje zat de sfeer er altijd gauw weer lekker in.

Ruim kermisterrein
Nu bestaat kermis vooral uit vertier voor mijn kinderen. Het cliché is waar; als zij het naar hun zin hebben, heb ik het ook. Dit jaar was elke kermis coronaproof opgesteld, zoals die in Obdam die dit jaar stond uitgestald op het grasveld naast het tuincentrum. Het kermisterrein was ruim, je hoefde niemand omver te duwen en het ontbrak nergens aan. Echt een verademing met de jaarlijkse drukte op de Dorpsstraat en wat mij betreft de nieuwe, vaste kermislocatie van Obdam.

In Hensbroek werd dit voorbeeld goed opgevolgd. Ook hier een ruimer terrein en een betere verdeling van alle prikkels. Hier ontbraken helaas wel de zweef en de patatkraam, maar we konden ons alsnog heel goed vermaken. Toen er op de eerste kermisdag regen viel en iedereen moest schuilen in de kraam van het muntjesspel, was deze verre van coronaproof, maar dat leek niemand uit te maken.

Hulde aan het kermiscomité
Voor mij als lage inkomensgezin geef ik graag hulde aan het kermiscomité van ons dorp, waardoor de basisschoolkinderen op maandag met bonnetjes gratis in alle attracties konden. Weliswaar waren ze daarna hyper van de gratis suikerspin en oliebol, maar na een kermis slapen ze alsnog wel goed. En hoe lekker is het om een keer niet te hoeven koken en oliebollen als avondeten te eten? Volgend jaar weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *