teletubbies

De kracht van herhaling

Hoe vaak ik vandaag het woordje ‘taas’ (Sinterklaas) al heb gehoord? Dat weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik eindeloze gesprekken met mijn peuter heb over ‘taas’, ‘baat’ (baard) en ‘piet’. Telkens in die volgorde. Elke dag opnieuw. Bij elke kabouter die hij ziet wil hij het liedje van Kabouter Spillebeen horen en elke keer als we naar Obdam rijden en langs de molen komen, zing ik ‘zo gaat de molen de molen de molen’. Eindeloze herhaling is goed voor een peuter. Voor alle kinderen eigenlijk.

Maar hoe goed is het voor hun ouders?? Ik hoor mezelf dagelijks dezelfde huis- en eetregels herhalen. En ik hoor mezelf regelmatig mopperen over het feit dat ik dit dagelijks moet doen. Als ik tien keer ‘kiekeboe’ heb gespeeld, ben ik er wel klaar mee. En weer datzelfde boekje voor het slapen gaan… zucht…. Bovendien zit ik, doordat ik vier kinderen heb, nu al voor de vierde keer in de Bumba-fase. Dat kan niet gezond zijn.

Ja, ik weet dat kinderen behoefte hebben aan regelmaat en structuur. Door herhaling van situaties en patronen weet je kind namelijk precies wat er gaat gebeuren en dat geeft hem een gevoel van veiligheid. Belangrijk dus. En een zeer helpende gedachte bij het irritante ‘Nog een keer!’ van de Teletubbies. Ik kijk nu iets minder geërgerd naar SuperWings, Paw Patrol en Dora. Mijn kind voelt zich bijzonder veilig en leert verschrikkelijk veel bij, zo naast me op de bank.

Deze heul heul heul lange ‘vakantie’ geeft mij weer wat ademruimte als het om herhaling gaat. Even geen gestress met ‘Patrick, trek NU je schoenen aan!’ en voor de vijfde keer: ‘EVY, JE JAS!!’. Helaas zal ik wel eindeloos moeten blijven herhalen dat het bedtijd is, terwijl mijn kinderen me als een botte boer negeren. Ik heb ontdekt dat de impact van mijn woorden groter is als ik hun Afrikaanse namen gebruik. Dus in mijn huis klinkt nu regelmatig ‘Mbeiza, bedtijd!’ of ‘Ndibaaisa, tanden poetsen nu!’ Exotisch en effectief. Daar hou ik van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *