mama logo 1

The life of a Businessmom: van manager tot wasvrouw

Hoe ouder je wordt, hoe meer identiteiten je krijgt. Was je eerst nog alleen Kind, later kwam daar  Student, Drop-out, Werkende of Carrièretijger bij. En tegen de tijd dat je ‘flings’ of een relatie kreeg, werd je opeens Minnares of Vrouw-Van.

Sommige rollen zijn leuker dan andere. Zo vind ik mijn rol als Businessmom fantastisch, maar die van Onderbroeken-Wasvrouw niet. Ik verbaas me er weleens over hoeveel (gekozen of opgelegde) rollen je op een dag kunt aannemen en hoe snel je van de één naar de ander kunt switchen. Zelfs meerdere keren per dag en in een tempo dat je soms zelf niet eens kunt bijhouden.

En we beginnen de dag als… Moeder
Na een nachtje als Doornroosje of Enge-dromen-wegjager, begin ik elke ochtend heel overzichtelijk als Moeder.  Even een korte switch naar Vrouw-Van om mijn man goedemorgen te kussen en daarna alle, inmiddels natuurlijke, handelingen van kinderen voederen, aankleden en naar school brengen doorlopen. Tijdens het loopje naar school verander ik nog weleens in Zeur, omdat er niet doorgelopen wordt als we al laat zijn, of omdat Evy bij elke steen of plas “ee tee die” zegt en er dan overheen of middenin wil springen.

Transformeren tot Manager
Na school spring ik achterop een boda boda (brommertje) naar mijn werk, voor mij een meditatieve 10 minuten waarin ik al hobbelend en zigzaggend door het drukke verkeer de tijd heb voor mijn transformatie tot Manager. Met een team van 4 Oegandezen, niet altijd de makkelijkste maar zeker een uitdagende en gezellige klus. Binnen deze rol onderga ik in een paar uur tijd een aantal sub transformaties; van Salestijger via Marketinggoeroe tot Administratiemiep.

Terug in de matatu (taxibusje) nog even de laatste telefoontjes en dan gauw switchen naar Hoofd Inkoop, Designer en Onderhandelaar voor Africanize! – de online fair fashion shop die ik met mijn zus heb opgezet. Oh, tussendoor nog even voor FoodSupplier spelen, als er nog wat boodschappen in de ‘grote’ supermarkt gehaald moeten worden.

Daarna langs school om mijn kinderen op te halen, et voila, ik ben weer Moeder. Deze laatste rol – op hoog tempo afgewisseld met Zeur, Juf, Opvoeder, Vrouw-Van, Verpleegster (want man is ziek), Bazin (want nanny moet aangestuurd), Lego-Bouwer en Barbie-kapper – blijft aan totdat ze alle drie goed doorvoed, gewassen en wel in bed liggen.

Van Aardappelzak tot Wasvrouw
Alhoewel ik daarna graag de rol van Aardappelzak en/of Boekenwurm aanneem, duik ik daarna vaak nog moe achter de laptop als Salesmanager van Winnaz of Afrika Coordinator van ResiRest. Gelukkig gecombineerd met de heerlijke rol van Theeleut.
Eens in de zoveel tijd wordt deze rol getergd gevolgd door die van Onderbroeken-Wasvrouw. Helaas is het in de Oegandese cultuur not done dat de huishoudster jouw onderbroeken en die van je man wast. En je man doet dat ook niet. En we hebben geen wasmachine. Dus…

Daarna ben ik geheid de Kreupele, die – heel charmant – met een zere rug door het huis waggelt. Na mijn laatste ronde als Verpleegster en kus als Vrouw-Van, plof ik dan in bed, waar tegenwoordig mijn rol van Minnares helaas niet meer opgaat…

Oh ja, en bovenal ben ik natuurlijk ook nog die Zwangere. Maar dat vergeet ik weleens in alle hectiek… De mooiste rol krijg ik medio januari, namelijk die van Baby-Barista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *