boze-peuter

Zeffe doen!

“Mij zeffe doen”, zegt Jason. Ik sta van schrik stil en wanneer mijn brein uit zijn freeze ontwaakt denk ik in lichte paniek ‘OMG, het is begonnen’. De ik-wil-alles-zelluf-doen fase. Een hele goede fase in de ontwikkeling van je kind natuurlijk, maar…. mag het even wachten? Ik zit er nu niet op te wachten dat je zelf in bed je pamper uit kunt trekken. En ook niet dat je zelf tandpasta op je borstel (en op de deurkruk) smeert. Of boter op je brood….. Zelf opruimen is er opeens niet meer bij zeker?

Nog meer zelfstandigheid in huis dus. Qua timing vrij beroerd aangezien ik momenteel erg druk ben met de zelfstandigheid van mijn 4-jarige kleuter af te remmen. Want zij wil graag zelf op de weg fietsen, zelf zonder bandjes zwemmen, zelf schminken, zelf haar lijf met vaseline insmeren, pannenkoeken bakken en weet ik wat ze allemaal nog meer zelf wil. Zelf haar broek droog houden en zelf op tijd naar bed gaan is er dan weer niet bij. Nee, rond bedtijd krijg ik als toppunt de zin “mama, je verpest ook altijd mijn leven!” naar mijn hoofd geslingerd. Dat is toch de taal van een puber??!?

Lieve peuter Jason, natuurlijk zijn er heel veel zaken die ik fantastisch vind als je die zelf kunt. Zelf je jas aantrekken bijvoorbeeld. Of die roze glitterrok van Evy… Zelf kunnen schommelen is ook fijn, dan kan ik gewoon mijn koffie blijven drinken. En nog een hele fijne is zelf je schoenen aantrekken. Uittrekken gaat al wel goed, maar helaas ook als je net in de zandbak hebt gespeeld…. Blijf jij maar gewoon alles zeffe proberen, mama trekt vast gauw weer bij. Zonet riep je al ‘nee, mij pale!’ (vertaling: nee, ik wil het bepalen!). Daar hebben we het later nog even over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *